O regionie

TERYTORIUM

Wśród najbardziej rozległych regionów Włoch i położony na północnym krańcu półwyspu, na granicy ze Szwajcarią -Lombardia. Ma wyjątkowo piękny krajobraz, ze swoimi słynnymi jeziorami – Maggiore, Como, Iseo i Garda – oraz wzgórzami Franciacorta i Oltrepo Pavese, cenionymi za winnice i produkcję wina. Stolicą jest Mediolan, serce włoskiej gospodarki i światowa stolica mody i designu, miasto powszechnie znane ze swoich ikonicznych miejsc i zabytków, takich jak Duomo i La Scala.

KLIMAT

Ze względu na niezwykle niejednorodne terytorium, z górami, wzgórzami, jeziorami i równinami, klimat jest bardzo zróżnicowany, z mroźnym latem na równinach, a mroźnymi i długimi zimami z ograniczonymi opadami.

RISOTTO

Lombardia szczyci się kuchnią wiejską, opartą na produktach spożywczych takich jak zboża, kukurydza, pszenica i ryż – które zawsze były uprawiane na tym obszarze – oraz na mięsie i rybach pochodzących z lokalnych źródeł. Jego tradycje gastronomiczne są liczne i związane z różnymi aspektami prowincjonalnymi. Wśród słynnych dań stolicy znajdują się risotto szafranowe i kotlet mediolański, a najbardziej znane typowe sery to gorgonzola, mascarpone i robiola.